Backups! Backups! Backups!

Door AtleX op zondag 7 september 2008 13:21 - Reacties (46)
Categorie: Algemeen, Views: 11.269

De titel van deze post, geheel vrij naar Tora! Tora! Tora!, zegt het eigenlijk al: Ik ga het hebben over backups Iedereen vind het belangrijk en niemand maakt ze. En waarom dan niet?

Na een jaar of 6 in de IT rond te loop valt het me op dat iedereen een rotsvast vertrouwen in zijn opslagmedia heeft. Ik heb meerdere malen mensen helemaal met de handen in het haar zien zitten omdat hun harde schijf met de bedrijfs- en klantenadministratie kaduuk was en er volledig op vertrouwden dat "die handige jongens dat wel even fixen". Of een basisschool waarbij een foutje met een synchronisatie-tooltje de complete leerlingenadministratie in een zwart gat verdween. Gelukkig was daar bij hoge uitzondering 2 maanden eerder nog een backup van gemaakt, dus na flink wat liters zweet was het probleem opgelost.

En dat zijn nog maar voorbeelden uit een bedrijfsomgeving, maar thuis denkt ook vrijwel niemand eraan. Vakantiefoto's, muziek, documenten, alles staat op dat ene schijfje. Een kleine rondgang rond vrienden en kennissen, waarvan een groot gedeelte ook in de IT zit, laat zien dat ook mensen met kennis van zaken het risico (bewust) nemen. En dat terwijl een backupsysteem helemaal niet moeilijk en duur hoeft te zijn.

Zelf ben ik uitgegaan van het KISS principe voor mijn backups. Ik heb een een eenvoudig en energiezuinig machientje neergezet waarop ik door middel van Robocopy elke dag volautomatisch een backup maak. Daarnaast maak ik geregeld een backup op een losse harde schijf die meegaat naar mijn stagebedrijf. Zo heb ik mijn belangrijke data op minstens 3 harde schijven staan, waarvan 1 off-site. Om het eenvoudig te houden heb ik geen archief, tot 17:30 kan ik data terughalen die kapot/per ongeluk verwijderd/verdwenen is, daarna draait de backup weer. Voor thuis voldoet dat uitstekend, en een totale investering van 300 euro voor het zekerstellen van mijn foto's, documenten en vooral sourcecodes vind ik eerlijk gezegd een spotprijsje.

Een andere manier, voor mensen die niet willen investeren, is het branden op DVD. Het vereist wat discipline om geregeld een backup te maken, maar als je belangrijke data in je bureaula op je werkt ligt terwijl je huis affikt ben je blij dat je elke keer trouw een DVD van 10 cent hebt volgebrand. Heb je meer data dan er op een DVD past? Voor 80 euro heb je al een 320GB externe harde schijf. Hanteer hetzelfde principe, regelmatig een backup maken en de schijf meenemen, en je data is behoorlijk veilig.

En als laatste, niet geheel onbelangrijk, vergeet niet je backups te controleren. Ik ben weleens bij een makelaardij geweest die elke dag keurig netjes het schema volgden. Eens per week (maandag) een volledige backup, en de elke dag daarna de wijzigingen gebaseerd op die tape van maandag. Zo konden ze een week terug, wat natuurlijk keigaaf is. Als het werkt tenminste, want ze waren even vergeten dat een tape van 4 jaar oud helemaal versleten is. Daarnaast hadden ze ook nooit de backup gecontroleerd, en een blik op de log van de backuptool liet zien dat gedurende een jaar de backup was mislukt. Alleen de 2 harde schijven in RAID 1 voorkwamen een complete ramp toen de server naar de hardwarehemel ging.

Neem gewoon af-en-toe eens even de tijd om wat data te openen van je backup media. Speel eens een liedje af van je DVD met je MP3's, of open eens een paar foto's van die externe harde schijf. Als een paar willekeurige bestanden verspreid over het medium in orde zijn, kun je er vrijwel zeker van zijn dat de rest ook OK is. Het kost je 10 minuten per maand, maar het bespaart je wel een hoop problemen als je die backup eens nodig mocht hebben.

Toen ik mijn backupstrategie op poten zette verbaasde ik me over het feit dat het tegenwoordig zo goedkoop te regelen is. Volledig automatisch backuppen kostte me in mijn geval 300 euro en een paar uur werk om de boel in te richten. Voor 80 euro en 5 muisklikken in de week kan je het al met de hand doen. Eerlijk gezegd zie ik dan ook geen reden om geen backups meer te maken, maar de mensen die het risico willen nemen hebben daar vast wel een goed excuus voor. Vertel me nu eens, wat is dat excuus?

Volgende: Hobbyisten zijn rechtenloos? 09-'08 Hobbyisten zijn rechtenloos?
Volgende: Silverlight's Isolated Storage: de theorie 08-'08 Silverlight's Isolated Storage: de theorie

Reacties


Door Freek, zondag 7 september 2008 13:43

Heel simpel, geen backup maken is altijd nog makkelijker dan wél een backup maken...
Neemt niet weg dat er weinig tegen jouw argumentatie in te brengen is!

Door dopher, zondag 7 september 2008 13:46

het excuus? luiheid en desinteresse. :p

Ik had een jaar geleden voor mijn vriendin een backupscript gemaakt. Simpel te bedienen, namelijk 1 icoontje op de desktop, gewoon even klikken bijna zonder enige vorm van interventie van de gebruiker (wel even de portable 2.5 inch schijf in de usb poort steken, maar zelfs dat werd nog d.m.v. een bericht getoond in combinatie met een pause)

Het script zelf was simpel, maakte een backup van de data directory, archiveerde in een tar bestand en deed een md5sum vergelijk om te kijken of alles correct verlopen was.

Makkelijker konden we het niet maken. Maar toen ik laatst vroeg of ze nog weleens een backup maakte was het antwoord dus: "nee, eigenlijk niet meer aan gedacht"


Voor mezelf maak ik wel duidelijk een backup. Maar voor mij is het nog simpeler. Ik gebruik puppy linux, dus 't is enkel een image van de usb stick naar mijn server sturen. Alle media, zowel intern als extern is versleuteld. Wellicht lichtelijk overdreven, maar een usb stick kan verdwijnen, en met alle data van tegenwoordig is het het best om in elk geval de backups op portable media in elk geval te encrypten, zodat je iets met een gerust hart kun kwijtraken ;)

Door Tweakers user Dr. Horrible, zondag 7 september 2008 13:48

Ik maak nu nog backups op schijven die in mijn computer zitten. Dus als mijn pc, in vlammen opgaat ben ik redelijk de lul. Ik wil nog een keer een servertje gaan inrichten, maar ik weet niet of al mijn tv-series, films en muziek mij dat waard zijn...

Door Tweakers user Patriot, zondag 7 september 2008 13:53

Ik backup eigenlijk alleen mijn muziek. Die staat op drie locaties. Mijn werk staat ook op drie locaties, maar daarvan liggen er twee op nog geen meter afstand (bij brand ben je dus op die ene gewezen).

Veel van mijn andere data kan me eerlijk gezegd gestolen worden.

Door Tweakers user [eNeRGy], zondag 7 september 2008 14:04

Ik heb sinds een tijdje een VM met Windows Home Server die elke nacht een backups maakt van mijn machines.

Deze backups kan je als een share koppelen op je client als je er een file uit wil hebben. En ook kan je met een rescue cd gewoon je hele machine terugzetten vanuit een van de snapshots.

Daarnaast worden de shared folders op de server (foto's, muziek en video) door WHS gedupliceerd op 2 HD's.

Erg mooi product van Microsoft!

Door Tweakers user O.D.Smolik, zondag 7 september 2008 14:07

Laten ze maar eerst software maken, wat net zo makkelijk werk als Timemachine op de Mac.
Zodra het moeite gaat kosten voor mensen, wordt het al snel vermeden. Dus in dit geval ook het handmatige backuppen of een systeem opzetten voor het backuppen.

Er zou gewoon software moeten zijn, net als Timemachine. Dat vol automatisch backup maakt of met 1 simpele muisklik.
Sinds ik Timemachine, backup ik ook daadwerkelijk ;)

Door Tweakers user Wildfire, zondag 7 september 2008 14:56

Ik moet het eerlijk zeggen, ook ik weet zeer goed dat backups superbelangrijk zijn... maar ik maak zelf geen backups. Eigenlijk te gek voor woorden... maar ja, ik moet dan al gauw (als ik de films en series mee tel die ik nog moet kijken) toch al gauw richting een terabyte backuppen. Pffft.

Ik draai nog wel eens per maand MozBackup zodat m'n Firefox en Thunderbird stuff veilig is. Maar voor de rest...

(en dan te bedenken dat ik hier nog een ongebruikte WD 500gig exteren HD heb rondslingeren die ik eigenlijk voor backups heb gekocht)

Door Tweakers user Marcks, zondag 7 september 2008 15:23

Voornaamste reden om geen backups te maken? Gebrek aan schijfruimte. En als ik een nieuwe HDD insla, ga ik die geheid gebruiken om meer stuff op te zetten die ik dan weer niet kan backuppen. =]

Heb om me heen nochtans voldoende harde schijven zien falen om het belang van backups in te zien, mja, mijn bangs-head-on-wall-moment komt nog wel.

Door Tweakers user DarkFlow, zondag 7 september 2008 16:15

Mijn reden om niet te backuppen is tweeledig:

A. Weinig gevoelige informatie op mijn PC (belangrijkste is e-mail. maar dat doe ik online via IMAP, dus hoef ik mij geen zorgen over te maken). De rest is hoofdzakelijk films en muziek en daar staan wereldwijd miljoenen "backups" van online te vinden, mocht ik het kwijtraken :P

B. In mijn ervaring is negen van de tien keer de data stiekem toch nog best terug te halen. Zeker tekstdata. Ik heb ooit zelf te maken gehad met een gecrashte harde schijf, maar na wat slim gepruts kon ik, op een aantal films na, alles terugkrijgen. En die films? Daarvan kon ik iig nog wel zien welke films het waren.

Een goede vriend van me kwam ooit in paniek naar me toe omdat de USB-stick waar zijn bijna voltooide afstudeerscriptie op stond niet meer werkte. Dit kostte even wat moeite, aangezien er veel corrupte data op die USB-stick stond, maar mede dankzij de tijdelijke backup die Word maakt als je een bestand opent lukte het me alsnog die scriptie (en nog een hele rits andere bestanden) terug te krijgen.

De gemiddelde persoon en waarschijnlijk zelfs een hoop IT'ers zou niet lukken om in de bovenstaande gevallen data terug te krijgen, dus ik ben wel de laatste die anderen zou aanpraten dat backups niet nodig zijn (in tegendeel, als ze geen backup hebben komen ze naar mij toe en kost dat mij weer een hoop tijd :P), maar voor mijzelf vind ik het niet nodig.

Alleen als mijn huis in de fik zou vliegen heb ik een probleem, maar ja, dat heb ik dan sowieso al. Bovendien zijn er genoeg mensen die netjes trouw een backup maken, maar die backup vrolijk naast hun computer bewaren.

Off-site backups zijn wat mij betreft de enige betrouwbare backups en doe dat dan bij voorkeur ergens op een server van een of ander bedrijf. Zodra de data bij hen aanbeland is ligt de verantwoordelijkheid dat die data behouden blijft volledig bij dat bedrijf. Zij zullen dan dus backups maken van jouw backup en, indien het toch kwijtraakt, kan jij een schadevergoeding eisen. Heb je tenminste nog iets.

Door Tweakers user Omega007, zondag 7 september 2008 16:34

Ik vind het maar moeilijk om te vinden wat ik nou wil backuppen. Ik heb mijn 'documents & settings' mapje wel helemaal gedaan maar ik weet zeker dat er op de rest van de HD ook data staat die vast en zeker niet weg mag. Ik gebruik de backuptool http://areca.sourceforge.net/. Werkt tot nu toe erg goed

Door Tweakers user AtleX, zondag 7 september 2008 16:40

@Omega007: Besluiten wat je wilt backuppen is makkelijk, welke data wil je niet kwijt? Zaken als savegames zijn over het algemeen niet belangrijk, een spel kan je toch weer overnieuw uitspelen. Je foto's zijn in principe onvervangbaar, dus die wil je wel. Mijn muziek doe ik bewust ook, de meeste muziek die ik heb is nou niet bepaald van main-stream artiesten, en als ik dat allemaal opnieuw moet gaan kopen moet ik maar weer een webwinkel vinden die het allemaal heeft. De laatste 5 albums die ik heb gekocht heb ik allemaal als MP3 gekocht, dus even opnieuw rippen gaat niet.

Hetzelfde met de sourcecodes van mijn tools, sites en andere dingen. Stel je voor dat ik al die uren opnieuw moet gaan besteden om al die dingen overnieuw te schrijven. Dat kost enorm veel qua tijd, en dus moet het in de backup staan.

Door Tweakers user ik222, zondag 7 september 2008 16:49

Zelf zorg ik er naar mijn mening goed voor dat alle data veilig is. Om te beginnen sla ik alles op op een centrale server, er staat absoluut niets belangrijks op de hardisk van welke pc dan ook hier in huis of in het bedrijf van mijn moeder, alles wordt rechtstreeks opgeslagen op de shares van de server.

Van die server wordt vervolgens elke nacht automatisch een backup gemaakt naar een NAS in een gebouw dat 500 meter verderop staat. Tussen beide gebouwen is een draadloze verbinding waarover ik ruim 20 Mbit up en down haal (goede line of sight), dat is dus goed te doen.

Daarnaast wordt er 1 maal per week een backup op een USB schijf gemaakt, deze stick ligt naast de server en is puur voor het geval er iets in het netwerk gebeurt. Een backup op een andere fysieke locatie heb ik immers al in de vorm van de NAS.

Backups op zowel NAS als USB schijf worden uiteraard regelmatig gecontroleerd.

Door Tweakers user ik222, zondag 7 september 2008 16:53

Nog een aanvulling op bovenstaande:

Alle backups worden tien dagen bewaard en de backups van zondag worden zelfs 10 weken bewaard. Zo kan ik dus ook vrij lang een onopgemerkte fout in een bestand herstellen door terug te gaan naar een vorige versie ;)

Door Tweakers user LuckY, zondag 7 september 2008 17:58

Backups zijn eigen niet belangrijk bij mij ...

Op me game pc is zo een default image terug gezet....
en dan hoef ik nog maar een paar apps te installen....
niks belangrijks.

Dan heb ik nog mijn mac ... die streamed images van mijn server naar mijn mac om die af te spelen ... is voornamelijk mijn htpc....

mijn server draaid elke nacht om 2 uur een update van de av en een windows update.
Dan gaat hij om 2.30 Een full systemscan doen ... en dan om 4 uur word er een volledige C backup gemaakt met systemstate en exchange files.

De data die op de server staat heeft geen prio, Dat zijn Warez ... Films/software... is allemaal opnieuw te downloaden.

De daad werkelijke belangrijke data op mijn laptop en op mijn vader's pc , worden meegenomen in de backup op de server die die kopieert van shares.

Dat is maximaal iets van 150 MB ... enkele word files van mijn vader en zijn outlook file.

Van mijn laptop word er per periode (2 maanden) op DVD gebrand.

die DVD's liggen dan bij mij vader in de zaak ...., niet in een kluis oid.

Door Tweakers user Parabellum, zondag 7 september 2008 18:05

Ik zie nog wel een mooi stukje toekomst weggelegd voor OS'en om bij verkoop van een OS een stukje dienst in te bouwen die je data extern opslaat volgens een bepaald schema. Met de komst van Docsis 3.0, waarvan ik hoop dat de uploadsnelheden dermate stijgen dat we wat data kunnen verstouwen in korte tijd zou dat voor veel gebruikers aangenaam zijn.

Natuurlijk kunnen we nu al een servertje bij een bedrijf huren maar voor veel consumenten is dat toch vaak not done. Het is ook geen garantie dat je back up goed is en back up ik ook, zoals eerder gezegd, met een factor 3 maal, zoals je titel :)

Er kan en valt nog veel te verbeteren op OS gebied en ik hoop dat de markt dat stukje op pikt en er aktief iets mee gaat doen. Een x bedrag op jaarbasis is me dat ook nog wel waard, afhankelijk wat er daarvoor geboden word. Wat ik ook mis is dat nog steeds veel installatie's gebonden zijn aan specifieke drivers. Het lijkt me handig om lang te werken met een back up die hardware onafhankelijk is waardoor je op welke willekeurige machine wereldwijd je back up kan installeren en meteen mee aan de slag kan. Toekomst muziek maar het moet niet onmogelijk zijn.

Maar een goed en leuk geschreven artikel, kort maar krachtig en to the point, mensen geven te weinig om hun data, ook bedrijven, totdat het moment zich aandoet dat je al je data kwijt bent en het "leed" niet is te over zien. Persoonlijk vind ik foto's, muziek en werk belangrijk voor opslag en die zijn dan ook onder het mom van Tora Tora Tora opgeslagen :)

Door Dopher, zondag 7 september 2008 18:22

Het belangrijkste wat betreft backups gebeurt al voor de daadwerkelijke backup. Namelijk, het gestructureerd opslaan van je bestanden.

Als je belangrijke bestanden in "My Documents" hebt staan, en andere belangrijke bestanden in d:/data/docs, en weer andere ergens anders.. ja, dat wordt het een gecompliceerde taak. Continue je backup locaties herzien en eventueel het script aanpassen.

Indien je windows gebruikt is het wellicht een goed idee om je data op een andere partititie te zetten. Bijvoorbeeld alles data in D:\data\.... en wellicht ook je "my Documents" hiernaar verplaatsen, en tevens je mail directory.

Op die manier weet je dat je gewoon de d:\data map volledig moet backuppen.

Door Tweakers user mastr-dc, zondag 7 september 2008 20:06

Ik maak onrechtsreeks backups van al mijn films, games, muziek. Gewoon veel sharen tussen vrienden. ZO staat alles wel 2-3 keer gebachuped.

Door Tweakers user PilatuS, zondag 7 september 2008 20:53

Ik heb hier eigenlijk een overkill aan backups. Voor elke disk die in mijn PC zit heb ik een externe disk staan waar exact het zelfde op staat. Mocht er dus een schijf kapot gaan, maakt niet uit welke, kan ik alles zo terug zetten. De echt belangrijke dingen heb ik nog op 2 andere disken staan, dus de belangrijkste bestanden heb ik op 4 HDD's staan. Ik maak bijna elke 2 weken nieuwe backups op die disken. De C schijf maak ik regelmatig een image van die ook weer op een externe disk komt te staan.

Enige wat bij mij slecht is is dat alles hier staat en niet op een andere locatie. Als er hier brand komt ben ik nog alles kwijt. Ik heb mijn backups ook vooral als er een HDD kapot gaat, wat helaas soms nog wel eens voorkomt.

Ik ben ooit eens door een HDD crash bijna alles kwijt geweest en sindsdien maak ik overal regelmatig backups van. Misschien wel wat te veel, maar dat liever dan 1x te weinig.

Die crash is ondertussen alweer 7 jaar terug, dus het gaat hier al jaren prima. Vorig jaar is mijn primaire HDD spontaan overleden en wat was ik blij met mijn backups, was misschien 20 MP3's kwijt en verder eigenlijk helemaal niets.

Als ik hier op tweakers kijk hoe vaak ik een topic zie van iemand waarvan de HDD overleden is, en die persoon geen backup heeft kan dit blog zeker nog een hoop verbeteren. Vaak zijn mensen te lui om backups te maken want voor het geld hoef je het idd niet te laten. Alles bestanden die belangrijk voor je zijn moet je gewoon een backup van hebben.

Door Tweakers user VisitorQ, zondag 7 september 2008 21:08

Op mijn werk gebruik ik simple backup (Ubuntu repositories), wat in weze een frontend voor rsync is. De tool slaat alle geselecteerde directories op, via ssh op een server die elders staat, in een tar. Dat gebeurt incrementeel, maar 1 maal per 10 dagen wordt er een volledige backup gemaakt. Backups van 30+ dagen geleden worden verwijderd. Ik moet erbij zeggen dat ik vrij veel bestanden heb die uit een numerieke simulatie komen rollen en die worden niet opgeslagen. Deze zijn redelijk eenvoudig weer terug te halen, het kost alleen een week of 2 rekenen.
Thuis maak ik backups op een externe schijf, handmatig. En dan alleen van foto's en documenten. Daar moet ik egienlijk wel wat aan gaan doen, dat dit automatisch gaat.

Door Tweakers user JPrins, zondag 7 september 2008 23:16

eens met O.D.Smolik,. Om mij heen ken ik niemand die daatwerkelijk een backup maakt, terwijl ik ze daar meerdere keren op wijs. Eigenwijs als ik zelf was maakte ik ook geen backups. sinds ik Timemachine is het gewoon een kwestie van mijn externe HD inschakelen en er word een backup gemaakt. Dit gebeurt nu dan ook dagelijks. Mensen willen het wel maar het is te moeilijk en kost kennelijk teveel tijd.

Door Tweakers user neographikal, maandag 8 september 2008 01:19

Groot gelijk en een goed artikel. Ik hanteer ongeveer dezelfde strategie: 1x intern en 2x extern, waarvan 1x offsite. Ik moet er niet aan denken dat al m'n foto's :w gaan :X

* neographikal draait fijn even synctoy!

Door Tweakers user Phyxion, maandag 8 september 2008 07:27

GMail voor sourcecode en documents.
Meerdere GMail voor foto's.
Wat wil een mens nog meer :)

Door Tweakers user 1-0-Ed, maandag 8 september 2008 10:57

Allemaal leuk en aardig hoor - al die mensen die 'servers' hebben en hun data over meerdere machines verdelen maar als je niet meer thuis wonende bent en de energierekening gewoon zelf moet betalen - dan piep je wel anders!

Daar is de schrijver van dit artikel ook niet echt van uitgegaan - stroomkosten. 300 euro (+ ruim 100 euro per jaar aan stroomkosten, als het niet meer is)

Echt kostbare data hebben de meeste mensen hier niet - en foto's? Tja - hoeveel geld wil je betalen om ze 'veilig' te stellen... ?

Door Tweakers user Omega007, maandag 8 september 2008 11:14

@AtleX: dan is het alsnog vrij moeilijk om te vinden waar programma's het opslaan. Het ene doet het netjes in app data en de ander zet het in zijn eigen mapje in program files. Van weer anderen zou ik helemaal niet weten waar het staat, het register? Dat is trouwens ook een goed idee, je register backuppen.

Door Tweakers user trigger808, maandag 8 september 2008 15:19

Ik ben (goede) backups gaan maken nadat de zus van een (overleden) collega mij belde, met de vraag of ik de foto's van een fotoshoot(je) met haar nog had, zij was namelijk 1 van de cd kwijt geraakt. Ik had die natuurlijk wel gebackupped, maar die stond in dezelfde kamer...

Nu staat er een netwerk hardeschijf in de kelder die elke nacht een backup maakt van al mijn foto's. de rest is niet belangrijk genoeg.

En waarom niet off-site? dat wordt te veel moeite en ik ga er van uit dat onze kelder het wel redelijk zal overleven mocht ons huis een keer afbranden.

Door Tweakers user AtleX, maandag 8 september 2008 18:20

@1-0-Ed: Ik ben van mening dat iedereen voor zichzelf een afweging van de kosten moet maken. Mijn servertje kost niet zoveel qua stroom, omdat het totale verbruik idle nog geen 40w is. Aangezien ik 'n nooit stress (ja, 2x per maand om een nieuwe kernel te bakken) is dat echt geen probleem. De kosten die ik per jaar maak aan stroom wegen echt niet op tegen de vele honderden manuren die het zo kosten om al mijn code weer overnieuw te schrijven.

Door Diesel, dinsdag 9 september 2008 12:09

Ik heb al meerdere mensen geholpen die bijna hun administratie en outlook kwijt waren, en zijn o zo blij dat ik ooit bij hun synback geinstalleert heb.

Ik heb zel een server met 2 HD in raid en kost ong 20 euro aan stroom per jaar.
Je kan namelijk de HD's automaties uitlaten schakelen , idle 10watt dus dat valt wel mee.
En er wordt ook nog op 2 andere externe HD bakup's gemaakt.
De belangrijkste dingen zoals wachtwoorden staan ook nog een op een usb stik.
Dus heb met de Pc erbij 5x mijn gegevens, is misschien een beetje veel maar.
Als ik bilksem inslag krijg, en mijn serven en pc zijn mosdood. heb ik altijd nog de externe HD's.

Door Glenn, dinsdag 9 september 2008 15:53

Backups voor 300 euro zijn leuk, maar voor bedrijfsomgevingen niet voldoende. Regelmatig de vraag gekregen of ik de versie van bestand xyz.doc op dinsdag om 15:23 kon terughalen. Wij bieden bedrijven online backup in eigen beheer aan en dat werkt fantastisch. Die backup kon ik terughalen en de klant weer blij.

Tijdens het backuppen wordt er ook gecheckt of eerdere backups nog consistent zijn dmv een hash. We gebruiken het nu al ruim 3 jaar en we hebben nog nooit nul op rekest hoeven geven.

Het is dan wel noodzakelijk om je backupSAN in een datacenter te plaatsen, anders heb je nog niks bij een stroomstoring.

Door Tweakers user _Eend_, dinsdag 9 september 2008 22:07

Dit verhaal is net het duwtje in de goede richting wat ik nodig had. Nu mijn moeder de financiële administratie doet van een vereniging moet de boel goed gebackupped worden. Aangezien ze dit op een 3de hands HP Omnibook 6100 doet is mijn vertrouwen in de harde schijf van dit oude beestje niet echt hoog. Speciaal hiervoor heeft mijn moeder een USB stick gekocht, zodat de bestanden in iedergeval op de USB stick staan. Maar omdat dit oude beestje alleen maar 1 USB (1.1) poort heeft gaat dat niet zo snel en moet moet de muis eruit als er iets van of naar de USB stick geschreven moet worden.

En dat geeft nog best angstaanjagende situaties: MSN staat aan en als iemand haar aanspreekt dan trekt ze de USB stick eruit, terwijl er nog tig bestanden openstaan om de muis er in te prikken.

Dus ik heb dit weekend wat te doen: een batch scriptje schrijven dat bestanden backupped naar USB stick, en een ander scriptje naar een samba share op mijn server.

Maar hoe pak ik dat aan? Ik wil dat de bestanden automagisch worden gekopieerd naar de USB Stick zodra deze in de laptop zit. Autorun > batchscript > robocopy?. Maar de USB stick gaat ook mee naar de voorzitter, die hem ook in zijn pc prikt. Lijkt me niet handig als het batchscript dan ook zijn bestanden kopieert.

Door Tweakers user _Eend_, dinsdag 9 september 2008 22:10

Zo'n edit knop is geen overbodige luxe :X

Door Tweakers user SlinkingAnt, dinsdag 9 september 2008 22:36

Eend, zo lastig is dat toch niet? Een bestandje op de hdd van je ma kopieeren met een aparte naam. Vervolgens in je batch een 'if exist' verwerken om te kijken of het de goede laptop is :)


Hierzo gaan de my docs naar de server (roaming profile) die netjes RAID1 draait, en daarna ook nog eens naar een externe schijf, incl alle foto's & muziek. Rest is vervangbaar, vervelend en klote, maar je kunt ook niet alles backuppen ;)

ps. 1TiB-externe schijfjes kostten nu geen €110 meer...

Door yakuzi2004, dinsdag 9 september 2008 23:21

Allemaal wel goed en wel back-ups maken: de eerste afweging die gemaakt moet worden is of het wel de moeite waard is om bepaalde data te back-uppen. Bijvoorbeeld in mijn geval, ik heb al eens een zeer snelle hard-disc crash gehad (ik dierf zelfs geen cold boot meer te doen) en heb met veel chance mijn data kunnen redden door te kunnen kopieren naar een net 1 week oude nieuwe grotere harde schijf. Maar ik had daar nu niet bepaald geld voor over, hoe weinig ook, dit gewoon omdat het enkel jammer was als het weg was, maar meer ook niet. Als ik echter met iets belangrijs bezig ben (eindwerk vb) dan heb een resem aan back-ups: op usb stick die ongeveer permanent in mijn broekzak zit, op gmail, op desktop, in geval van stageplaats: op pc van stage, en nu sinds ik ook een laptop heb, nog eens op laptop ook (+ eventueel op pc van broer/...) Voor de rest? nooit en back up want: films en muziek zijn online wel terug te vinden, de andere data is ook onbelangrijk (hoewel ik eigenlijk mijn 3D studio Max bestanden zou moeten back-uppen ondanks ze niet belangrijk zijn, maar gewoon om het aantal uren werk dat erin zit)

Kort samengevat komt het dus neer op: geen zin in back ups maken, data is niet belangrijk genoeg, geen zin om er geld in te steken hoe weinig ook.

Door Tweakers user aCiDcHaOZ, woensdag 10 september 2008 03:55

Er zijn ook alternatieven om data redelijk veilig te stellen door middel van een RAID-Configuratie. Uiteraard geeft dit geen keiharde garantie maar voor de mensen die het acceptabel vinden is het een mooie (goedkope) oplossing. :P

Door Tweakers user Ali G, woensdag 10 september 2008 11:07

Ik backup mijn data bij KPN backup. Dit kost me 5 euro per maand, maar zelf ben ik er simpelweg te lui voor. Belangrijk is denk ik dat ik dat erken :D

KPN backup gaat mij bij draaien als ik mijn pc uit zet (aan het eind van de dag meestal). Laat ik hem aanstaan, dan draait hij 's nachts om 3 uur de backup. Er staat ongeveer 120GB van mij bij hun :)

Het kost zo wel wat, maar mijn data is het me persoonlijk wel waard.

Door Bert, woensdag 10 september 2008 12:26

Wij bieden ook aan kleine & middelgrote bedrijven een online backupsysteem aan.

De klant hoeft er niet meer naar om te kijken. Onze interne mensen volgen dagelijks de backup op en bij een anomalie bellen ze de desbetreffende klant op.

De data van de klant wordt in 2 verschillende datacenters bewaard!

We hebben al tal van klanten kunnen helpen met het restoren van een per ongeluk gewiste e-mail, bestand of data van een complete server (diestal).

Een bedrijf kan niet zeker genoeg zijn van een degelijke backup!

Door Tweakers user slibbe, woensdag 10 september 2008 12:39

Ik maak wel back-ups (bedrijfsmatig) en test de restore af en toe ook. Een backup die niet goed werkt krijgt altijd top-prio.
Een RAID-oplossing is natuurlijk geen backup; het is alleen een manier om de kans op datverlies te verkleinen. Overigens mag een backup op de machine zelf nooit een echte backup vervangen. Als het goed is, worden de tapes (of ander medium) ook elders bewaard.

Maar inderdaad vinden veel mensen het pas belangrijk als ze zelf iets kwijt zijn; tot die tijd is het vertrouwen in de techniek en eigen kunnen grenzeloos.

Door Tweakers user OverSoft, woensdag 10 september 2008 17:25

Ik heb zelf op al onze servers een simpel bash scriptje geplaatst die ieder uur de database dumpt op een backupserver (in hetzelfde rack) en op een servertje bij mij thuis.
De databases worden vrij intensief gewijzigd, vandaar dus ieder uur de backup.

Alle backups worden over een gbit switchje naar de backupserver gestuurd en zodra die alle backups binnen heeft worden die naar mijn thuis server gestuurd.
Als een uur niet alle backups binnen komen krijg ik netjes een mailtje en een smsje.

Bestanden worden iedere dag gebackuped en naar mij thuis gestuurd.

Alle bestanden worden een maand bewaard, dat zijn dus een hoop bestanden, maar het is al een aantal keren voorgekomen dat iemand 2 weken terug iets verwijderd had, wat dus niet had mogen gebeuren. Dan ben je heel blij dat je nog backups terug van een maand terug.

Kosten: 600 euro voor de backup-rackserver (1U servertje met 2x 500GB schijven in RAID1) en 400 euro voor thuis (met spul wat ik nog had liggen.
Dan ben je dus voor 1000 euro klaar, en dat scheelt een hele hoop gedoe als er iets mis gaat.


Wat betreft mijn persoonlijke bestanden, die gaan iedere dag naar de backupserver bij Redbus (dezelfde dus als die de bedrijfsbestanden doet) en iedere maand naar een 2.5" schijfje die ik even inplug. (Waarna die weer de kluis ingaat op de zaak)

Ik heb zelf al eens al mijn vakantiefoto's verloren (die ik met GetDataBack maar gedeeltelijk terug kon krijgen), daarna ben ik panisch aan het backuppen geslagen en dat heeff me al meer dan eens geholpen.

Door Tweakers user Quadro!, donderdag 11 september 2008 12:52

Van series en films maak ik geen backup: sterker nog, ik verwijder ze meestal na ik ze gekeken hebben aangezien ik het onzin vind om ze 2+ keer te kijken. Belangrijke documenten heb ik niet veel en als ik het gevoel heb dat ik een bestandje niet kwijt wil raken doe ik gewoon een scp naar m'n webhost.

Ondertussen is mijn muziekcollectie weer gegroeid naar 180+GB, na een aantal keer complete collectie kwijt geraakt te zijn door HDD crash, stomme partitionerings fout, etc.. Toen ik erachter kwam dat zoveel mp3tjes op je notebookschijf hebben niet echt ideaal is ivm schijfruimte enzo vond ik het een mooi moment om dat nu een beetje degelijk aan te pakken: nu heb ik dus die collectie in z'n geheel op mijn 2 externe harde schijven (1TB 3,5" die altijd op m'n kamer staat + 320GB 2,5" die altijd in m'n crumpler tas zit) als 1-op-1 kopie. So far bevalt het me prima en net gedownloade albums worden door een scriptje automatisch naar de juiste directories gegooid, dus de 'backup' blijft ook consistent.

Door Tweakers user Paul C, woensdag 17 september 2008 00:10

Ik draai ook KPN Back-up online. Werkt als een trein. Nouja, intussen wel. De eerste keer is het een crime om op te zetten, maar nu heb ik er geen kijken meer naar. Krijg iedere dag een mailtje met de status van de back-up's

Kost je €5,- in de maand, maar dat is het méér dan waard. Ik heb voor dat geld >100.000 bestanden veilig (ik heb gewoon de hele boot schijf excl. caches erop staan, je weet nooit waar sommige crappie software z'n stuf dump...) met een totaal van ong. 230GB. Ik heb er letterlijk geen omkijken naar. Als ik een externe HDD moet kopen, dan kost me een flinke investering plus dat ik er zelf veel onderhoud aan heb en het niet zo veilig is, bij bijv. brand.

Ik raad het iedereen aan. Ook niet technische mensen kunnen het gebruiken en stel het dan zo:
"Morgen is alles wat op je computer staat weg. Alles! Foto's, documenten, favorieten, E-mail, administratie, muziek, etc. Alles! En dit gebeurt. Hardeschijven gaan stuk. Spontaan en zonder waarschuwing, daar hoeft echt niet perse de bliksem voor in te slaan, het huis af te branden, de computer om te vallen of je voeding door te branden. En als hij niet spontaan stuk gaat, dan komt er vast wel een keer een virus voorbij of een a-technische medemens die jou zonder pardoes overal vanaf helpt. Hoeveel wil je betalen om het terug te krijgen? €1000,-?"

Door Tweakers user Aapje, vrijdag 19 september 2008 11:24

Heb zelf hier voor op 't kantoor een script geschreven icm. een sendmail.exe bestand. Dat sendmail.exe geval stuurt in een mailtje het log bestand van Robocopy naar je mail :)
Zodat je elke keer een log bestand in je mailbox ziet van de geplandetaken...

http://www.jjundi.com/download/sendmail.zip zit een PDF bij in de zip waar 't bestand in beschreven is. Gewoon Robocopy zijn output naar een logbestand laten schrijven, en sendmail zijn body uit het log bestand laten trekken :)

Door Tweakers user TD-er, zondag 21 september 2008 00:46

Van de week netjes een Coolermaster USB => Sata behuizing gekocht met TB schijf voor backups... blijkt die controller niet te werken onder Linux :(

Elke keer dat ik voor anderen weer eens data heb gered van een schijf, komen backups wel ter sprake, maar eigenlijk heb ik zelf ook geen fatsoenlijke (offline) backup hier thuis.
Maar van de week maar ff afspreken met een vriend die een blok verder woont of hij het een idee vind om elkaars backup-schijven te bewaren.

Door Tweakers user HyperBart, maandag 20 oktober 2008 21:31

Ik draai thuis altijd iedere week een backup via cobian backup, en hou altijd 3 vorige versies van files bij, op die server staat zo wat alles van foto's en documenten, ook multimedia, maar die backup ik niet (hou wel een lijst bij, zodat ik evt later dingen terug kan binnenhengelen...).

Nu heb ik wel hier nog een spare extern laptopschijfje liggen, misschien toch eens er aan hangen en alles laten wegschrijven iedere nacht naar een truecrypt volume op die schijf....

Door Tweakers user domi235, vrijdag 24 oktober 2008 15:02

* aait zijn TimeMachine harddisk :)

Door Tweakers user breinonline, woensdag 6 mei 2009 19:45

Time Machine FTW _/-\o_

Door Jorrit, zaterdag 13 juni 2009 14:09

[Sleept map "School" naar map "My Dropbox"] :)

Ik ken genoeg mensen die al eens gecrashte schijven hebben gehad, maar ik heb er zelf eigenlijk nooit problemen mee gehad. Wellicht dat ik er daarom zo slordig mee om ga.

Ik gebruik dus wel een gratis dropbox-account voor een aantal bestanden, maar om nu mijn hele harddisk online te backupppen gaat me iets te ver (vrij hoge kosten en uploaden duurt te lang). Maargoed, binnenkort maar weer eens wat ruimte vrijmaken op mijn externe hdd! :)

Door Tweakers user Ghost Dog, dinsdag 23 februari 2010 15:18

Ik backupte ook nooit, tot mijn interne data-HDD crashte en ik zo'n 200GB aan muziek, al mijn doc's, en een boel games, films en warez kwijt was.
Heb toen >98% kunnen terughalen met GetDataBack, maar door die gebeurtenis werd ik me wel wat bewuster van de gevoeligheid van data.

Nu maak ik elke dag automatisch een back-up.
Eerst gebruikte ik daar Allway Sync voor, die als mijn pc idle was automatisch ging sync'en, maar omdat het om >100.000 bestanden gaat die een paar keer per dag gesync'ed werden ging ik al snel over de limiet heen voor gratis gebruik.
Nu gebruik ik FreeFileSync, en dat werkt lekker simpel. Hij staat in de Windows taakplanner, zodat elke dag om 16:00 FFS met een batch-bestand wordt aangeroepen en automatisch een back-up maakt op mijn externe 500GB HDD.

Ik zit te denken over een extra externe HDD, zodat ik een on- en offsite back-up heb, maar in geval van brand heb ik wel meer om me zorgen over te maken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 februari 2010 15:18]


Reageren is niet meer mogelijk