Negeer de 'vervuiling'!

Door AtleX op donderdag 13 augustus 2009 14:21 - Reacties (16)
Categorie: T.net, Views: 7.464

De titel van deze post verwijst nogal duidelijk naar Stop de vervuiling!. Een andere blogpost van vandaag. Dat is de tweede blogpost over de vermeende verloedering van de Tweakblogs, naast een handvol forumtopics:

Tweakblogs rating system
Tweakblogs onderverdelen naar onderwerp.

Tot nu toe heb ik me buiten de discussie gehouden, op twee posts na waarin ik al mijn bedenkingen uit bij het voorstel om de Tweakblogs in te delen naar onderwerp. Vandaag heb ik ook een reactie geposts op de post van Sebazzz:
Het mooie van een open systeem waar iedere flapdrol een blog kan aanmaken is dat het vanzelf de 'rotte appels' eruit filters. Tuurlijk, je had in het begin van de Karmastore een hoop onzinnige weblogs ('Hoi, ik ben jantje en ik heb een weblog aangemaakt :W') maar daarna wordt er niets meer gepost. Je hebt dan uiteindelijk inderdaad een lange lijst inactieve blogs, maar dat lijkt me niet echt een probleem aangezien je die dan ook niet voorbij ziet komen in de tracker.

Zijn blogs als die van Nitrox-Infinity over EVE-online of die van Sanderev66 waardeloos omdat jij ze niet leuk vind? Nee, dat denk ik niet. Het probleem met die van Nitrox is dat het allemaals Twitter-style FYI berichtjes zijn, dat past niet echt in het traditionele beeld van een weblog. Persoonlijk had ik daar geen weblog voor aangemaakt omdat de meerwaarde, de interactie met de lezers, nu compleet ontbreekt doordat de meesten geen flauw idee hebben waar het over gaat en de reactie-mogelijkheid uitstaat. Maar goed, dit is Nitrox-infinity's blog, dus het is zijn pakkie-an.

Die van sanderev66, waar veel tegenaan geschopt wordt, is een beetje kapot gereageerd. Bij elke post kwam het vaste groepje weer langs die zijn tooltjes de grond in boorden en van hem eisten dat hij de meerwaarde van zijn programma's uitlegde. Gezien de toon van die reacties kan ik me prima voorstellen dat het inmiddels niet meer mogelijk is om daar te reageren. Dat heeft 'de community' zelf gedaan, omdat ze wel even wilden bepalen dat zijn tool waardeloze rommel is.

Moeten er nu krampachtig allemaal rating-systemen en filters verzonnen worden om 'waardevolle' blogs te promoten? Nee, naar mijn mening niet. De diversiteit van de actieve blogs is dusdanig groot dat een filtering op rating, postlengte, postcount, viewcount of wat dan ook bij voorbaat al kansloos is. Ik zie bijvoorbeeld niet in waarom mijn blog (die jij interessant vind) waardevoller is dan die van bijvoorbeeld Nitrox-Infinity? Omdat er voor jou interessante posts opstaan? Misschien heeft Nitrox inmiddels wel een groepje trouwe lezers van buiten de T.net-community? Niemand heeft ooit beweerd dan een Tweakblog op de T.net community gericht moet zijn en dan zou een rating of andersoortige door T.net users bij voorbaat al nutteloos zijn.

Zou je dan die filtering alleen willen gebruiken in de tracker? Waarom dan? Waarom moet de community bepalen wat ik via de tracker te zien krijg? Als ik een post met "Micro SE" in de titel zie lees ik 'm, zie ik "nitrox-infinity.tweakblogs.net" in mijn statusbalk staan zodra ik in de tracker over een post hover negeer ik 'm. Is dat niet het beste filter dat er is? Iedereen die zelf bepaald wat hij schrijft en wat hij leest? Dat is wat er moet zijn, niet de dictatuur van de meerderheid.

Vergeet de 'elite', vergeet 'kwaliteit'. Lees wat je wilt lezen, schrijf wat je wilt schrijven en boven alles: Laat de ander in zijn waarde.
Dat maakt mijn punt al duidelijk: Waarom willen mensen van de Tweakblogs een elitair systeem maken waar 'de massa' (waarvan iedereen weet dat het een klein groepje zal zijn) wel even zal bepalen wat leeswaardig is? Waarom willen mensen zo graag een verbod of filter op 'tweederangs' blogs? Mijn vraag aan jullie, de lezers van deze post, is of dat echt een kant is die we uit willen met de Tweakblogs. Wat is er nu echt fundamenteel mis met de vrijheid die de schrijvers nu hebben? Denk daar eens over na, en vraag je dan eens af of je echt een ratingsysteem, categorie-indeling of andersoortige filtering wilt.

Volgende: TPP2 - De versie voor thumbdrives 08-'09 TPP2 - De versie voor thumbdrives
Volgende: T.net Photo Poster 2 08-'09 T.net Photo Poster 2

Reacties


Door Tweakers user Sebazzz, donderdag 13 augustus 2009 14:36

Nu leg je mij woorden in de mond, dat moet je niet doen ;) Ik schrijf nergens over een verbod en nergens over een rating systeem, ik schrijf slechts dat mensen hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen om het niveau op Tweakblogs te verhogen. En daarbij schrijf ik dat men vrij is om mijn blogpost te negeren en eigen keuzes te maken omdat Tweakblog is zoals hij nu is: Vrij.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 14:37]


Door Tweakers user DLX, donderdag 13 augustus 2009 14:38

Zie mijn bericht @ Stop de vervuiling!

@ AtleX; Een rating geeft een "algemene" indruk van hoe het "publiek" er op reageert. Informatie waar jij of ik als blogger wat mee kan doen (of niet natuurlijk). We hebben hier op tweakers toch ook een niveaufilter voor reacties binnen artikelen (die ik altijd op -1 zet, omdat ik ook die "nutteloze" reacties wil lezen).

Waarom niet dus?

Door Tweakers user AtleX, donderdag 13 augustus 2009 14:39

@Sebazzz: Het is ook niet alleen als reactie op jouw post, maar ook op de forumtopics en de reacties op jouw Tweakblog. Daaruit is duidelijk op te maken dat mensen heel graag één of ander systeem willen om van 'nutteloze' blogs second-class citizens te maken.

@GOUDSBS: Is de viewcount niet voldoende indicatie? En jouw eigen mening over een Tweakblog? Het niveaufilter op de reacties op de frontpage-artikelen is imho niet te vergelijken met een rating-systeem voor de Tweakblogs. Daarbij wordt immers niet bepaald wat interessant is, maar wat relevant is. Dat is een wezenlijk verschil.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 14:43]


Door Tweakers user EnzoMatrix, donderdag 13 augustus 2009 14:43

De andere kant van het verhaal is dan weer dat je niet moet doorschieten bij je verwijzing naar tweederangs burgers.

Hoe slecht Sebazzz het ook verwoord, ik neem aan dat wat hij wil zeggen nooit op gelijke hoogte door hem zou worden geplaatst als iets als de Holocaust.

Ik blijf er wel bij, je moet het ook niet groter maken dan het is. Sebazzz geeft ook maar een mening. En volgens mij is nu wel duidelijk dat vrijwel niemand zijn mening deelt. Dat maakt nog niet dat hij helemaal weggehoond moet worden

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 14:44]


Door Tweakers user AtleX, donderdag 13 augustus 2009 14:47

@EnzoMatrix: Zoals ik al zei, dit is niet alleen een reactie op Sebazzz' blog. Ik neem aan dat dat door de verwijzingen in mijn post toch wel duidelijk is? Kijk nu eens goed naar de reacties op de verschillende blogposts van bijvoorbeeld Sanderev66? Het komt er nog niet op neer dat hij tegen de muur moet voor de vermeende 'nutteloosheid' van zijn applicaties. De opmerkingen als 'wtf doet dit op GoT?', 'Waardeloos! Zooi! Troep! Hoe durf je?!' zijn niet van de lucht.

Het schil tussen 'wij vinden dit interessant dus dat mag je lezen' en 'ik ben wit en jij bent zwart dus ik mag voorin de bus zitten' is niet zo heel groot hoor.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 14:48]


Door Tweakers user DLX, donderdag 13 augustus 2009 14:52

Het gaat mij er ook niet om het type, ik weet ook wel dat je appels niet met peren kan vergelijken. Zie een rating als meer als een indicatie.

Je kan een blog ook als goed bestempelen, ook al is de informatie voor jou niet interessant.

En wat de massa niet relevant vindt kan ik nog wel relevant vinden ;) -> Niveaufilter

Edit: We kunnen alles filteren; Excel documenten, internet pagina's, lokale post (NEE-NEE, NEE-JA stickers), telefoonnummers, berichten, maar "iedereen" slaat aan als het gaat over blogs filteren. Ja soms kan ik er wel om lachen :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 15:04]


Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 13 augustus 2009 15:00

Zoals ik aanhaalde als reactie op de post van sebazzz:
Maak een persoonlijk opt-out filter waar iedereen, voor zichzelf, kan aangeven van welke auteurs hij liever geen posts in de tracker aangeboden krijgt. Eventueel zelfs afhankelijk van de categorie waaronder de auteur de post zet.

Heeft de auteur geen last van, net zoals de mede-lezers.

Door Tweakers user EnzoMatrix, donderdag 13 augustus 2009 15:03

Laat maar anders. Als jij een mening verkondigen gelijk vind staan aan iets dat plaats vond in de Holocaust.....het zij zo, en schijnbaar vind je die vergelijking vrij normaal, dan ga ik het niet eens meer proberen.

Door Tweakers user AtleX, donderdag 13 augustus 2009 15:15

@EnzoMatrix: Dat doe ik niet, en dat weet je zelf ook wel. Ik vind dat een klein groepje wat nu wil gaan bepalen wat een goed weblog is zichzelf boven een andere groep stelt en dat is niet een kant die ik graag op wil gaan. Mijn linkjes schoten inderdaad het punt wat ik wilde maken een beetje voorbij.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 augustus 2009 15:16]


Door Tweakers user EnzoMatrix, donderdag 13 augustus 2009 15:28

Nee inderdaad, dan zijn we het verder eens :)
Als Sebazzz (zonder zelf over vliegenmeppers te berichten) had aangehaald dat ie het jammer vond dat er niet veel kwaliteit was naar zijn smaak, had ik m misschien nog wel gelijk gegeven.

Waar ik over val (en jij dus ook) is eigenlijk dat ie uitlegt aan de "mindere posters" dat die eigenlijk het beste hun weblog kunnen verwijderen, juist omdat het hem niet aanstaat.
Dat kan nooit de bedoeling zijn van t.net, en dus neem ik m dat wel kwalijk, maar we moeten vooral de Holocaust er buiten laten ;)

Door Tweakers user Bor, donderdag 13 augustus 2009 17:07

Het is volgens mij reeds duidelijk dat zelfregulering niet werkt. Het overgrote deel van de blogs bestaat uit regelrechte troep of "ik ben jan en ik had karma punten over" achtige blogs. Wanneer je blogs bv gaat onderverdelen naar onderwerp zorg je er niet voor dat blogs iets elitair worden maar is het voor de lezer makkelijker om voor hem of haar interessante blogs te vinden en de oninteressante blogs links te laten liggen.

Door Tim, donderdag 13 augustus 2009 17:08

Een persoonlijk opt-out filter werkt waarschijnlijk alleen voor de mensen met een account. Prima, als je mensen zonder account alsnog wil lastigvallen met blogs als "Life as a Caldari Soldier" o. i. d., maar het lijkt me dat dergelijke blog entries slechts voor een zeer selecte groep waarde hebben.

Het probleem is niet wie er een blog hebben. Het probleem is dat het op de hoofdpagina van Tweakers.net verschijnt, en grappige of interessante entries wegdrukt uit diezelfde lijst. Dat is gewoon betreurenswaardig.

Ikzelf pleit voor een test met een opt-out per post of per blog, die men uit de lijst doet verdwijnen op Tweakers.net. Heeft men daar geen boodschap aan, dan is een harder systeem waarschijnlijk handig, zoals een systeem o. b. v. gebruikersratings.

Door Tweakers user 90710, donderdag 13 augustus 2009 17:22

Dat ik de reacties op mn blog uitzet doe ik alleen bij mn reviews (reageren kan op de reviewpagina, dat hoeft niet óók nog eens op het blog) en bij de MicroSE updates. In dat laatste geval zet ik ook (meestal) een post op het MicroSE Blog waar je kan reageren, plus kan je me altijd een DM sturen als je heel nodig je "ei" kwijt wil.

Op blog posts als die van Jane's verhaal of de algemene / persoonlijke dingen houd ik de reacties open (mits men ze niet misbruikt, hierom heb ik al eens een blogpost voor reacties moeten afsluiten)

Reguliering: iedere post die over een stuk van mijn software gaat, staat het netjes in de titel van de post. Jane's verhaal heeft wat vreemdere titels, maar dat doe ik voor de spanning. ;) En verder geven de titels duidelijk aan waar het om gaat.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 13 augustus 2009 17:34

helaas deze post kon niet gevonden worden :X

Door Tweakers user Archiebald, donderdag 13 augustus 2009 18:09

Ik ben niet zozeer tegen nutteloze blogs, ik ben alleen wel tegen het kunnen uitschakelen van de functionaliteit om te reageren.

Als je de vrijheid hebt om iets te delen, en hier ook gebruik van maakt. Vind ik dat je op z'n minst ook de mensen de gelegenheid moet geven om erop te reageren. Zowel negatief als positief. Als je structureel negatieve reacties krijgt, moet je toch iets bij jezelf als blogschrijver afvragen en er iets mee doen.

Door Tweakers user rob_erwt, vrijdag 14 augustus 2009 08:46

@Archiebald: het feit dat je tegenwoordig bijna overal op kan reageren en die technische mogelijkheid ook geboden wordt op de Tweakblogs, betekent niet automatisch dat je dus ook overal moet kunnen reageren.

'Vroeger' kon je ook niet reageren op de meeste persoonlijke websites. Ja, via een extern gehost gastenboek wat in no time vol gespamd werd... In ieder geval waren er toen ook niet veel mensen die daar een probleem mee hadden. Alleen omdat nu bijna iedereen het doet, wil niet zeggen dat het dus een verplichting moet zijn.

Reageren is niet meer mogelijk