Contacten kopiëren van Nokia naar Windows Mobile 6

Door AtleX op zaterdag 12 januari 2008 13:37 - Reacties (4)
Categorieën: Gadgets, HowTo, Views: 16.477

Sinds ik mijn MDA Touch heb liep ik met 2 telefoons rond, namelijk mijn oude Nokia 6233 en dus de Touch. De enige reden daarvoor was het feit dat al mijn contacten nog op mijn Nokia stonden, waardoor mijn Touch eigenlijk nog waardeloos was.

Er zijn normaal gesproken 2 manieren om contacten tussen 2 telefoons te verhuizen. Via Bluetooth als VCards oversturen, of eerst alle contacten naar de SIM-kaart kopiëren en op de nieuwe telefoon weer terugzetten in het telefoongeheugen.

De eerste methode heeft het nadeel dat het erg lang duurt. In mijn geval zou ik op mijn Nokia een contact moeten openen, naar de naam gaan, daar de opties van opvragen, voor "Send business card" moeten kiezen, dan Bluetooth selecteren waarna de telefoon gaat zoeken. Als hij klaar is met zoeken moet ik de ontvanger selecteren, wachten tot het kaartje is overgestuurd en dan op mijn Touch selecteren dat ik 'm op wil slaan. Dat duurt ongeveer 1,5 minuut per contact, wat met 200+ contacten enige uren in beslag neemt.

De 2e methode is sneller, maar voor mij was het geen optie. Ik heb namelijk nogal wat additionele informatie bij een contact staan, zoals adres, email, website en extra telefoonnummers. Bij het kopiëren naar de SIM-kaart gaan die gegevens verloren, waardoor ik dus alles opnieuw in zou moeten vullen.

In mijn geval had ik nog een derde optie. Nokia PC Suite laten syncen met Outlook, en ActiveSync van Microsoft het weer terug laten syncen naar mijn WM6 device. Op zich een goede optie, met 1 nadeel. Je hebt er Outlook voor nodig, en dat heb ik niet. Mijn mooie Office 2007 Student license bevat geen Outlook, en dan is deze manier dus niet mogelijk.

De vraag was dus: Hoe krijg ik mijn contacten van mijn Nokia naar mijn Window Mobile telefoon zonder ActiveSync en PC Suite?

Daarom besloot ik zelf een tooltje te schrijven om de contacten van mijn Nokia naar mijn PC te kunnen verplaatsen. Dan zou ik het in een formaat kunnen doen wat ik kan lezen, in tegenstelling tot de backup van PC Suite, zodat ik ze dan geschikt zou kunnen maken voor WM6. Ik had al een dump gemaakt van de USB communicatie tussen mijn Nokia en mijn PC toen ik in een topic van _ferry_ door Erkens op het programma Gnokii gewezen werd. Dat tooltje kan Nokia telefoons uitlezen onder Linux, wat mij dus een hoop werk zou besparen.
http://tweakers.net/ext/f/CJmW60D7dKY2iUtD7LaxrZFK/full.jpg
Na wat geklooi had ik het gecompileerd en werkend op mijn Ubuntu installatie op mijn laptop. De standaard configuration file is goed, maar in mijn geval moest ik 2 dingen veranderen om mijn 6233 uit te kunnen lezen. Zo moest ik "model=6510" veranderen naar "model=AT", en "connection=dku5" naar "connection=dku2libusb". Daarna kon ik met een eenvoudig commando mijn telefoonboek uitlezen:
sudo gnokii --getphonebook ME 1 223 --vcard

Deze opdracht haalt het telefoonboek van het interne geheugen (me = memory) op, vanaf positie 1 tot 223 en toont ze in het VCard formaat. Let erop dat het telefoonboek bij 1 begint met nummeren, en niet bij 0 zoals je zou verwachten! De eindpositie zou volgens de manual vervangen kunnen worden door "end" zodat hij gewoon tot de laatst gevulde positie leest maar in mijn geval stopte hij dan al rond nummer 160. Door de output van dit commando te pipen naar een file kan je alle VCards opslaan, met een lege regel er tussen.

Om daar dan losse VCards van te maken kan je een shell scriptje maken, maar daar ben ik dusdanig slecht in dat ik het maar in PHP5 gedaan heb. De volgende code maakt een map aan genaamd "vcards" en plaats daar de contacten in. De Unix newlines (\n) worden vervangen door Windows newlines (\r\n) omdat WM6 de VCF files anders niet kan lezen. De naam van het bestand is de naam van de contactpersoon.

PHP:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
error_reporting(E_ALL);
define("NEWLINE", "\r\n");

@mkdir("vcards");

$vcards = explode("\n\n", trim(file_get_contents("vcards.txt")));

$numberOfVcards = count($vcards);
for($i = 0; $i < $numberOfVcards; $i++)
{  
  $vcards[$i] = str_replace("\n", NEWLINE, $vcards[$i]);
  
  $lines = explode(NEWLINE, $vcards[$i]);
  $name = subStr($lines[2], 3);
  
  file_put_contents("vcards".DIRECTORY_SEPARATOR.$name.".vcf", $vcards[$i]);
}
?>


Via Bluetooth zijn deze bestanden dan te kopiëren naar je WM telefoon, waarna je alleen nog bij elk contact moet bevestigen dat je 'm op wilt slaan in het telefoonboek. Als je niet beschikt over Bluetooth kun je ook alle VCF files ook naar je telefoon kopiëren via de USB kabel, waarna je ze 1 voor 1 opent.
http://tweakers.net/ext/f/RCSbdTguEVVckX0k2fiLfcf5/full.png

Op deze manier kan je dus je contacten verhuizen van Nokia telefoons naar Windows Mobile devices zonder Outlook nodig te hebben. Het is misschien wel wat bewerkelijker, maar het bespaart wel veel tijd vergelijk met het handmatig over kopiëren via Bluetooth en er is geen dataverlies zoals bij de Copy-to-SIM methode.

Gnokii kan trouwens ook op Windows draaien, waardoor iemand die niet over Linux of de benodigde kennis beschikt deze methode ook kan gebruiken. Of en hoe dat dan werkt weet ik niet, ik heb het namelijk niet geprobeerd.

Volgende: C.R.A.S.H. Test 01-'08 C.R.A.S.H. Test
Volgende: MDA Touch White 01-'08 MDA Touch White

Reacties


Door Tweakers user Krisp, donderdag 24 januari 2008 10:56

Om het op Windows nog gemakkelijker te maken kun je ook een testversie van Office 2007 downloaden, die 30 dagen geldig is. Je contacten kun je dan snel kopiëren, en daarna kun je weer lekker verder gaan met je WM-device!

Wat ik me afvraag is hoe je effectief gebruikt maakt van je WM-device zonder Outlook? Juist die koppeling maakt het zo interessant. :)

Door Thomas, maandag 14 juli 2008 22:44

Ik heb 'gewoon' met een bluetooth stikje en de Nokia PC Suite de inhoud van het mapje contacten uit mijn 'oude' telefoon gekopieerd naar het bureaublad, daarna via bluetooth nieuwe telefoon aangesloten en de contacten vanaf bureaublad in de nieuwe telefoon gekopieerd.

Nog geen 2 minuten werk en alle nummers onder de namen komen goed mee.

Wel beide een Nokia uiteraard.

Door Tweakers user AtleX, dinsdag 15 juli 2008 10:15

Ja, dan is het niet zo moeilijk. :) Je kan ook een backup maken van je oude telefoon en die terugzetten op je nieuwe. Dan gaan je SMS-jes, etc. ook mee.

Door robin, zondag 7 november 2010 11:42

ik heb gewoon een nokia backup gemaakt en dan
strings Nokia\ N95_2010-11-06.nbu | grep -EC10 'BEGIN:VCARD|END:VCARD' > vcards.txt

dat lijk in elk geval alle data te hebben, misschien dat ik er even wat scripting omheen moet doen om alles om te zetten naar een goed formaat, maar lijkt initieel wel wat simpeler dan gnokii

grtjs,
Robin.

Reageren is niet meer mogelijk