C.R.A.S.H. Test

Door AtleX op woensdag 23 januari 2008 12:43 - Reacties (7)
Categorie: School, Views: 3.065

In deze post had ik het al even heel kort over de school opdracht waar ik toen met een aantal klasgenoten mee bezig was. Gisteren, na in 10 weken tijd er 724 uur aan besteed te hebben naast het normale schoolwerk, hebben we het opgeleverd.

Het was een opdracht voor de IVA in Driebergen. Dat is een particuliere opleiding die alles op het gebied van auto's omvat, van techniek tot verkoop tot het leiden van een dealerbedrijf. Juist voor dat leiden van een bedrijf wilde de IVA een simulatie tool die studenten in staat zou stellen om gedurende 4 kwartalen een autobedrijf te managen. Dit moest aan de hand van door leraren op te stellen scenario's gaan, en aan de hand van alle financiële overzichten moest de student beslissingen kunnen nemen om het bedrijf beter te laten functioneren.

De scenario's moesten compleet te customizen zijn, en dat zijn ze ook. :P Aan de hand van 119 (!) variabelen wordt een scenario opgesteld. Dat varieert van het kiezen van het merk (inclusief het marktaandeel) tot het percentage tevreden klanten. Zelfs het salaris van de receptioniste kan aangepast worden, zodat studenten vaak kunnen oefenen met verschillende bedrijven.

Een scenario's bestaat uit maximaal 4 kwartalen, waarbij een kwartaal eigenlijk een beurt is. In maximaal 4 beurten is het spel dus te spelen, maar het is geen kwestie van snel klikken en binnen een kwartier klaar zijn. Aan het einde van elke beurt (kwartaal) moet de student 3 keuzes maken uit een lange lijst met mogelijke acties (reclame maken, personeel aannemen, showroom uitbreiden, etc.), waarbij er per actie ook nog eens uit 3 bedragen gekozen moet worden. Deze keuzes moeten beargumenteerd worden, en worden gemaakt aan de hand van financiële overzichten.
http://tweakers.net/ext/f/s29qgZt0BkJQHg5tDV3LsMEm/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/QZ4L4tyrR7uCTNFwInEe27sR/thumb.png

Onze applicatie, door ons C.R.A.S.H. Test genoemd, bevat namelijk zo ongeveer alle financiële overzichten die je maar kunt bedenken. Van jaarprognose tot Du-Pont schema, het zit er allemaal in. In totaal zijn er 21 schema's en overzichten, wat ons als eenvoudige SE-ers af en toe tot waanzin dreef als we weer een berekening in elkaar moesten draaien zonder enige boekhoudkundige kennis. Gelukkig had de IVA zelf ooit al eens een buggy applicatie gemaakt in Excel waar een groot gedeelte van de berekeningen min of meer kloppend in stond. Die konden we dus mooi als leidraad gebruiken.

In de beheeromgeving kunnen leraren bekijken hoe de studenten scenario's hebben gespeeld, aan de hand van de uitgevoerde acties en de daarbij gegeven argumentatie. Indien een student meerdere scenario's gespeeld heeft is het dus mogelijk om te zien hoe een student de theorie onder de knie heeft, en eventueel zou ons programma dus gebruikt kunnen worden voor toetsing en examinering.

Uiteindelijk hebben we in die 10 weken een applicatie gemaakt die uit 384 files bestaat, het merendeel code (323 files), en 2,5MB groot is (gecomprimeerd). Het is webbased, gemaakt in PHP met gebruikmaking van MySQL, dus in principe kan het overal gehost worden. Gisteren hebben we het gepresenteerd, en heeft de school een audit uitgevoerd. Onze uiteindelijke cijfers zijn 9, 8, 8, 8, wat met de verschillende wegingen een 8.5 als eindcijfer maakt. Daar ben ik niet ontevreden over, want het past mooi in mijn rijtje andere cijfers van dit blok, namelijk een 6.4, 9, 8.8 en een 9.5. Nu heb ik gelukkig even vakantie, waar ik wel aan toe ben. :)

De IVA gaat nu C.R.A.S.H. Test nu gebruiken, en over een paar weken zullen we nog wel wat bugjes op moeten lossen. In het PvA hebben we beschreven dat wij altijd eigenaar van de code blijven en iedereen er dus met z'n tengels vanaf moet blijven, dus bij uitbreiden zal er betaald moeten worden. Gelukkig stond de IVA daar niet negatief tegenover, dus met een beetje geluk levert het nog geld op ook. :+

Volgende: Ik word beroemd :+ 01-'08 Ik word beroemd :+
Volgende: Contacten kopiëren van Nokia naar Windows Mobile 6 01-'08 Contacten kopiëren van Nokia naar Windows Mobile 6

Reacties


Door Tweakers user endless, woensdag 23 januari 2008 13:12

En met een beetje ongeluk zit je later naast je vaste job ook nog eens 10 uur per week aan een brakke code te werken.. :+

Door Tweakers user AtleX, woensdag 23 januari 2008 13:26

Nee, want als ik er geen zin in heb gebeurt het ook niet. :P

Door Tweakers user Muthas, woensdag 23 januari 2008 16:06

En op je eigen framework gebaseerd? :P

Door Tweakers user AtleX, woensdag 23 januari 2008 17:01

Een beperkte subset ervan.

Door Tweakers user ShadowLord, donderdag 24 januari 2008 09:47

AtleX, houd er rekening mee dat de code eigendom is van je school en niet van jullie. Alleen als de school expliciet heeft aangegeven dat de code van jullie is is dat het geval.

Tenzij de IVA jullie betaald heeft, dan zou je kunnen argumenteren dat zij, normaal gezien, de eigennaar zijn van de code en dat ze dat eigendom aan jullie hebben overgedragen.

Door Tweakers user AtleX, donderdag 24 januari 2008 10:04

ShadowLord, in het PvA hebben we het gemeld, en zowel de begeleidende docenten als de contactenpersonen bij de IVA zijn er mee akkoord gegaan. Ik weet dat normaal gesproken de school het eigendomsrecht heeft, daarom hebben we het ook zo afgehandeld.

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 januari 2008 10:04]


Door Tweakers user ShadowLord, donderdag 24 januari 2008 10:22

Ah, je hebt dus expliciet toestemming. Dat is mooi :)

Reageren is niet meer mogelijk