Need for Speed III - Hot Pursuit

Door AtleX op vrijdag 25 januari 2008 16:54 - Reacties (15)
Categorie: Games, Views: 6.244

Zoals ik al eerder vertelde speel ik veel spellen jarenlang, in plaats van elke keer de nieuwste spellen te spelen. Maar geen 1 spel heeft me zolang kunnen boeien als Need for Speed 3.

De Need for Speed (NFS) franchise is al wat jaartjes oud, toen ik nog vrolijk tracks bouwde voor 4D Stunts en mijn eerste programmeerstapjes zette met Pascal kwam 3DO al met The Need for Speed. Helaas heb ik die nooit gespeeld, en NFS 2 is ook grotendeels langs me heengegaan. Maar zo ongeveer tegelijk met de release van NFS3 kochten mijn ouders een nieuwe PC, dat was een voor die tijd enorm snel monster met een P3 450MHz, 128MB SDR en een Voodoo 2 AGP kaart. Al snel kreeg ik een CD (kopietje :X) van NFS3 in mijn handen gedrukt door iemand, en sindsdien ben ik half verslaafd.

Toendertijd had het spel alles wat ik voor die tijd niet had gezien. Meer dan 16 kleuren en echt geluid in plaats van dat piep knor gekraak uit de PC speaker. Het enige spel wat me daarvoor echt versteld had laten staan was Lotus, volgens mij de eerste race game met fatsoenlijke ingame music en een nog steeds geweldige snelheidservaring.

Maar na 9 jaar Need for Speed 3 denk ik dat Need for Speed toendertijd en ook nu nog meer is dan de zoveelste race game. De muziek is geweldig, geen discussie mogelijk. De graphics waren in 1998 schitterend, maar ook nu nog vallen ze niet de categorie 'lelijk'. Maar het is niet alleen dat, NFS3 heeft een enorm hoge replay factor.
http://tweakers.net/ext/f/oTbNnyY3Iwe6D4r6KkVeTl0Y/thumb.jpg

In beginsel is het spel natuurlijk te simpel voor woorden, zelfs het laadscherm is niet meer dan een plaatje met een balkje. In principe heb je ook maar 4 knoppen nodig om te racen: top, left, right, en spacebar. Remmen is nutteloos, en de handrem is handig om even snel een haakse bocht om te gaan. De verrassend goede automaat schakelt wel voor je, daar hoef je zelf niet naar om te kijken.

Als je meer wilt kan je nog het zelf schakelen erbij nemen, maar dan is zelf remmen wel aanbevolen. :+ De automaat laat je nog remmen via de toerenbegrenzer, maar met een handbak lukt dat niet zo. Als je terugschakelt loop je gewoon in de toerenbegrenzer zonder abrupt snelheid te verliezen, net of je de koppeling en het gaspedaal tegelijk tegen de bodem drukt. En als je te ver terugschakelt kan je ineens heel veel toeren maken. :+ Ook is het geen echte handbak, maar een halfautomaat. Roer 'm in z'n 6 bij 250 km/h en trap op rem tot je 80 rijd. De bak schakelt zelf terug als hij te laag in de toeren komt, maar voor die tijd hint hij al door de juiste versnelling te laten knipperen in de hud, als je dan terugschakelt ga je van z'n 6 naar z'n 2 zonder 4x op de knop te hoeven rammen.

Hoe raar het ook klinkt, het is bruikbaar. Voor de bocht 1x terugschakelen, vol gas houden, vlak voor de bocht sturen, even snel gas loslaten en meteen weer indrukken en je gaat loeihard en met gillende banden de bocht om. Nog mooier, vol op de rem voor een bocht, 1 versnelling te ver terugschakelen, insturen en in de bocht vol gas geven. Zo kan je mooi die krappe S-bocht doordriften, en als je het opschakelen juist timed kan je er nog met het juiste toerental uitkomen ook.

Daarvoor is enige tuning natuurlijk wel noodzakelijk, en dat kan gelukkig ook. Al het relevante kan afgeregeld worden, van je motor tot de banden, alles kan met stappen van 2% aangepast worden en het heeft nog effect ook. En het mooiste is dat er geen 1 profiel is dat voor elke baan geschikt is.

http://tweakers.net/ext/f/7siWATYIIEK3DwVh2EMeFKTV/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/PjIgp1K3jxuahkRWDH5HCxXZ/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/tJ2FbDxNF88CXqfvwjckfKAx/thumb.jpg

De banen zijn een ander sterk punt. Ze zijn allemaal verschillend, afgezien van wat leentjebuur tussen de verschillende banen. Zo is Aquatica voor een gedeelte gelijk aan Atlantica, maar dat hindert niet. De overeenkomst tussen alle banen is dat ze geschikt zijn voor puur arcade racen maar ook voor het uiterste uit de baan en uit de auto halen. Honderden uren heb ik besteed aan steeds weer nieuwe records rijden, ik heb zelfs een hele map met de beste instellingen van mijn favoriete auto per track, en zelfs per omstandigheid op die track (nat/droog, dag/nacht). Volgens mij ben ik ook 1 van de weinigen die met een standaard auto, de Italdesign Scighera, een tijd van minder dan 2 minuten heeft gehaald in een 2-lap daytime race op Atlantica. Ik heb zelfs onderzocht hoe je het ideale toerental kan draaien nadat je weer gespawned word als je aangehouden bent. :+

Ik zeg niet voor niets "standaard auto", want de mod community was en is groot. Op mijn NFS3 mod DVD staan honderden tracks en tientallen auto's, wat slechts een kleine greep is uit het totale aanbod. Ik heb onder andere waarschijnlijk de langste track die ooit gemaakt is voor NFS3, 1 enkele ronde duurt namelijk ongeveer een kwartier. Alles zit erin: lange bocht, krappe bochten, hellingen, bochten op hellingen, jumps, sneeuw, woestijn, asfalt, zand, ijs, noem maar op. Het langste rechte stuk is ongeveer 2 minuten lang, wat ideaal is voor het meten van de topsnelheid van de auto. :+ Ik heb er met een Scighera 332 km/h gehaald, maar mijn 0 tot 100 acceleratie was toen wel 30+ seconden. :P

Die mods verlengen de levensduur ontzettend, en met tussenpozen haal ik het weer uit de kast. Als ik het een paar maanden niet gespeeld heb kan ik er vaak helemaal niets meer van, zoals het volgende filmpje laat zien.

Zoals je kunt zien ging het starten niet best, en moest ik weer even wennen aan de besturing. Ook de haakse bocht in Mainstreet ging 2x gigantisch fout, maar dat mag de pret niet drukken. :+ Zelfs al bak je er geen zak van, het blijft een verslavend spel wat me de komende maanden weer heel wat uurtjes speelplezier gaat geven.

Update
Nog maar een filmpje dat ik vanmiddag gemaakt heb. In een Italdesign Scighera op Atlantica met mijn favoriete camerastandpunt. Ik had een beetje moeite met de input lag van Fraps, dus ik raak de wand een paar keer. :(

Volgende: Tweakblog.stats 02-'08 Tweakblog.stats
Volgende: Ik word beroemd :+ 01-'08 Ik word beroemd :+

Reacties


Door Tweakers user perejoseph, vrijdag 25 januari 2008 17:02

*En blijven proberen om toch maar 0.01 sec. van het huidige record af te snoepen* :D

Door Tweakers user GlennHelling, vrijdag 25 januari 2008 17:09

Oh heerlijk dit. Garant voor uren speelplezier. Waar kan ik trouwens extra tracks downloaden?

Door Tweakers user GlennHelling, vrijdag 25 januari 2008 17:11

Enne, waarom race je niet met de El Nino?

Code: allcars in hoofdmenu.

Door Tweakers user AtleX, vrijdag 25 januari 2008 17:13

Ik vind de El Nino niet fijn. :) En de meeste tracks en auto's heb ik gedownload op NFSCars.net.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 januari 2008 17:14]


Door Tweakers user endless, vrijdag 25 januari 2008 18:54

Oh man.. Dit spel heeft mijn PS1 zijn geld waard laten zijn.. Veel te vaak gespeeld!
Laatst ook nog een keer gedaan..

Maarre.. Hot Pursuit II is beter, en ik vond ik nog steeds verslavend relaxt!

Door Tweakers user AtleX, vrijdag 25 januari 2008 19:25

HP2 vond ik echt een gigantische tegenvaller. :X

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 26 januari 2008 11:00

Ik heb dit spel een half jaar geleden gekocht voor EUR 5,00 :)

Door Tweakers user AtleX, zaterdag 26 januari 2008 11:48

Ik ben al aan mijn 4e CD bezig. :P De eerste (die kopie) was binnen een paar weken kapot, toen heb ik 'm gekocht maar die ben ik kwijt. De 3e CD is geknald in een 52x CDROM drive en de huidige is al weer een paar jaar in gebruik.

Door Tweakers user Jism, dinsdag 29 januari 2008 05:43

Dit spel was 'hot' op m'n broers Pentium 1 / 200MMx :P

Ik heb ook 1 of ander vaag idee steeds is dat je met moderne keyboard niet meer dan 2a3 knoppen tegelijk drukken kan :?

Neem nu Nos in een bocht met gas en naar rechts/links, welke keyboard kan dat? :P

Door Tweakers user t-x-m, zaterdag 2 februari 2008 15:59

Fantastische game:) ik herken je ervaring heel erg! Super verslavend :)

Door Tweakers user Booster, dinsdag 5 februari 2008 14:06

Leuke blog ;)

Ik heb zo ongeveer alle NFS games origineel, en NFS3 (en 4 in principe ook) is echt fantastisch.

De eerste screenie die je post is heel herkenbaar;
Ik speelde het spel denk ik de eerste dag dat ik hem van iemand had gekregen, en ik moet die avond een soort van ijlbui gehad hebben of iets van die strekking, maar ik dacht dat ik droomde. Het was mooi en hypnotiserend.

Mijn savegames van NFS4 heb ik nog staan. NFS4 was qua banen dacht ik redelijk gelijk aan NFS3. Misschien kunnen we eens wat tracktimes vergelijken, alhoewel ik vermoed dat jij door al die oefening een stuk sneller bent dan ik :)

Door Bart van den Hul, woensdag 26 maart 2008 11:07

Heey.
Leuke blog inderdaad.
Maar ikad eigenlijk drie vraagjes en dat zijn: hoe kan je de codes bij Need For Speed Hot Pursuit III? En wil je ook als je op mijn Blog bent even een reatie achterlaten dan weet ik tenminste ook dat jij op mijn Blog bent geweest en of je ook mijn enquete wil invullen die gaat tot April.
Nog veel plezier met je Blog.

Groeten Bart van den Hul

Door Xwigone, zondag 7 september 2008 19:12

Geweldig he !! ik speel het zelf ook nog steeds!! jaja op Vista en een 9800Gx2 :P geweldig spel!!!! ik speel t al sinds de eerste dag dat t uit was :D geweldig dat de mensen dit nog spelen :)

Door Tweakers user Avalaxy, woensdag 10 september 2008 12:28

Meh, ik vond Need For Speed 2 SE echt veeeeeeel beter dan NFS3 :P Nieuwerwetse rotzooi xD

Door Tweakers user MazeMouse, woensdag 1 oktober 2008 19:32

Er is maar 1 racegame die ik meer gespeeld heb dan Hot Pursuit en dat is Fatal Racing...
Maar verder HULDE! Want dankzij EA zullen we nooit meer zoiets geniaals als Hot Pursuit mogen aanschouwen :(

Reageren is niet meer mogelijk