Tweakblog.stats

Door AtleX op maandag 4 februari 2008 15:42 - Reacties (5)
Categorieën: Development & code, T.net, Tools, Views: 8.710

Een tijdje terug heb ik op devtrack.tweakers.net een feature request gedaan voor wat uitgebreidere statistieken bij de Tweakblogs. Nu wordt het aantal views per blogpost geteld, maar dat is nogal karig. Rob_erwt had er voorlopig geen tijd voor, dus vroeg ik of ik zelf wat mocht maken. Gelukkig was dat geen enkel probleem, dus heb ik mijn vrije zondag er eens aan besteed.

Ik had meteen een aantal problemen daarbij. 1 eis was namelijk vast, namelijk dat ik PHP4 moest gebruiken. Mijn hoster is namelijk nogal traag met updaten (*kuch* PHP 4.3.11 *kreun* MySQL 4.0.23 :X) dus ik kan niet gebruik maken van PHP5. Dat houd in dat ik al mijn standaard libs en framework niet kan gebruiken en dus vanaf scratch moet schrijven. Ook is OOP in PHP4 praktisch onmogelijk, geen access modifiers, geen statics, etc. Exceptions? Ook niet, dus je zal wat creatiever je foutsituaties moeten afhandelen. Na een jaar of wat uitsluitend Java, PHP5 & C# geprogrammeerd te hebben was dat nogal wennen.

Mooi MVC ging niet echt, want waar je normaal gesproken de meeste checks in de controllers doet zal je nu het één en ander in je view laag moeten doen. Zonder magic numbers te gebruiken kan je in PHP4 niet fatsoenlijk errors teruggeven (trigger_error() is smerig) dus een aantal checks moest ik in mijn view layer doen. Niet leuk. :(

Het 2e probleem was dat ik op een of andere manier statistieken moest kunnen verzamelen. In eerste instantie wilde ik gewoon alle blogposts binnenhalen, en daaruit de hits halen die onder elke titel vermeld worden. Dat zorgt voor een aantal problemen. Naast het feit dat ik op een of andere manier alle blogposts moet achterhalen kan ik het zo nooit realtime maken, en ik denk dat moto-moi me opknoopt als ik elke 5 minuten alle blogposts binnenhaal. :+ Gelukkig is het bij de Tweakblogs mogelijk om de layout behoorlijk aan te passen, onder andere met plaatjes. Dat is handig voor mij, want als mijn statistiekenservice een plaatje aanbied die in een Tweakblog geladen wordt kan ik flink wat statistieken verzamelen, zoals de opgevraagde post, het IP van de bezoeker, het tijdstip, noem maar op.

Omdat mijn tool ook beschikbaar moet zijn voor de andere abonnees heb ik 2 manieren ingebouwd om een plaatje te serveren. Users kunnen een afbeelding uploaden naar mijn tool, of een locatie (URL) opgeven van hun eigen afbeelding, die dan elke request geladen wordt. Op deze manier kunnen zowel mensen zonder eigen webspace als mensen met dynamische afbeeldingen gebruik maken van mijn service.

Uiteindelijk is het er het volgende uitgekomen:

Statistieken samenvatting:
http://tweakers.net/ext/f/Il7PYSFh6a2cQY3umGp0Rgup/thumb.png

Pagina's van een bezoeker:
http://tweakers.net/ext/f/ew45ZjuPkxBbR6ZgJXJbFelw/thumb.png

Bezoekers op een pagina:
http://tweakers.net/ext/f/Ugy1lQsNIUR2dFiJ1WNQ8ULG/thumb.png

Profiel:
http://tweakers.net/ext/f/PJPV6Q7UXMGshoCQTlZRF5a3/thumb.png

In totaal houd Tweakblog.stats de volgende gegevens bij:
  • Totaal aantal bezoekers
  • Totaal aantal bezoekers per pagina
  • Pagina's per bezoeker[ (+hits per pagina)/li]
Dingen als bezoekers per uur, bezoekers per dag, UA's, etc. vind ik zelf nogal onzin, dus dat zit er ook gewoon niet in. :+

Het is nu wachten op toestemming voor het gebruik van het logo, en als dat er is (of niet) kan ik de boel openzetten voor de andere abonnee's. :)

Update
En deze post is stiekem natuurlijk ook gewoon als test bedoeld om te kijken hoe goed de teller werkt. :+

Volgende: Tweakblog.stats (2) 02-'08 Tweakblog.stats (2)
Volgende: Need for Speed III - Hot Pursuit 01-'08 Need for Speed III - Hot Pursuit

Reacties


Door Tweakers user NitroX infinity, maandag 4 februari 2008 15:59

Uhm, was het de bedoeling dat het IP adres op dat tweede plaatje onleesbaar zou zijn? :+

Door Tweakers user AtleX, maandag 4 februari 2008 16:08

Kan jij er nog wat van maken dan?

Door Tweakers user NoepZor, maandag 7 april 2008 17:03

.speedxs.nl

Hmm ik heb wel eens op tweakblogs geloerd :P

Door Tweakers user AtleX, maandag 7 april 2008 17:57

Er zijn 34 mensen op de aangesloten Tweakblogs geweest met een *.speedxs.nl hostname, dat er in mijn screenshots een *.speedxs.nl staat wil nog niet zeggen dat jij dat bent geweest. ;)

Door Tweakers user NoepZor, dinsdag 8 april 2008 09:01

OK valt nog mee dan :P maar omdat speedxs 4000 klanten heeft is de kans wat kleiner dan bij een hetnet of @home oid :P

Reageren is niet meer mogelijk