Supreme Commander

Door AtleX op zondag 9 december 2007 14:24 - Reacties (1)
Categorie: Games, Views: 3.481

Een week of 2 terug kocht ik van obsidian voor een absolute spotprijs het spel Supreme Commander over. Na een paar jaar fanatiek Rise of Nations gespeeld te hebben was ik dat spel wel een beetje zat en ik was benieuwd of Supreme Commander, afgekort SupCom, een waardige opvolger kon zijn.

Supreme Commander belooft veel: Grote maps, gigantische hoeveelheden units, enorm veel verschillende units, en als belangrijkste de tactical overview. Daar tegenover staan wel systeemeisen die lang niet misselijk zijn, met de aanbevolen 3GHz CPU, 1GB geheugen en een 256MB videokaart is het met moeite speelbaar. Mijn PC, een C2D E6400 met 2GB geheugen een Geforce 7900GT videokaart, heeft er behoorlijk moeite mee. Mijn framerate schommelt tussen de 15 & 30 frames per seconde, op een resolutie van 1680x1050. Niet bepaald geweldig, en als ik snel inzoom op veel actie zit ik meer naar een dia show te kijken dan een vloeiend lopend spel.

Daar tegenover staat wel een gigantisch verslavende gameplay, die je toestaat op vele manieren te spelen. Zelf houd ik ervan om rustig mijn economie op te bouwen, wat defense neer te poten en vervolgens een leger op te bouwen. Mijn broertje daarentegen is meer een rusher, snel een paar honderd units bouwen en binnen een half uur de vijandelijke basis in puin gooien (als hij geluk heeft. ;)). Dat is geen enkel probleem in SupCom. Als je rustig aan bouwt doet de AI dat ook, wat voorkomt dat hij na een uur nog steeds 20 level 1 units stuurt. Zo heb je altijd tegenstand die bij je speelstijl past, al is dat aan te passen door de grote verzameling AI's die je kunt kiezen als tegenstander.

Doordat je constant je economie van Mass en Energy in de gaten moet houden kan je niet een enorme build queue maken van units en gebouwen en vervolgens achterover gaan leunen tot het klaar is. Tot aan de laatste seconde van een match moet je je economie monitoren en uitbreiden. Als je denkt dat je met een overproductie van 100 Energy wel goed zit kom je van de koude kermis thuis zodra je aangevallen wordt en je energie consumptie omhoog schiet.

Die build queues zijn trouwens enorm handig: Neem een engineer, en laat 'm iets bouwen, klik daarna het volgende aan wat hij moet bouwen en houd shift ingedrukt terwijl je op de map klikt waar het volgende gebouw moet komen. Hij maakt dan eerst het ene gebouw af, en gaat dan door met de volgende. Deze queues kunnen van een praktisch ongelimiteerde lengte zijn. Het langste dat ik heb gehad was 40 opdrachten na elkaar, die zonder problemen werden uitgevoerd.

De tactical overview is een geweldige vondst, waarvan ik me afvraag waarom dat de laatste jaren niet in een RTS is gebouwd. Het bied je de mogelijk om snel je de huidige situatie in je op te nemen, en doordat hij inzoomt op de plek van de muis kan je snel je aandacht verleggen naar een andere positie op de kaart.
http://tweakers.net/ext/f/3n45rh1OrbNBfcOFbiZSghG3/thumb.jpg
Ook is de tactical overview volledig functioneel, je kan gebouwen en units selecteren en deze opdrachten geven, waardoor je snel een aantal opdrachten kunt laten uitvoeren. De kaart kan voorzien worden van verschillende overlays, bijvoorbeeld om het maximale bereik van je verdediging te zien. Hierdoor kan je snel gaten in je verdediging opvullen, wat bij een grootscheepse aanval het verschil tussen winst of verlies kan betekenen.
http://tweakers.net/ext/f/ZIRbhmwLrlP7SGESgSF7CHpM/thumb.jpg

Ook het hele idee van support is geniaal. Zet 4 Mass storage facilities rondom een lvl.3 Mass pump en je productie gaat van 12 naar 16. Bouw een lvl.3 Generator naast een Shield Generator en de energie consumptie daarvan daalt van 400 naar 300. Bouw dus 4 generators, op elke zijde van de Shield Generator 1, en de energie consumptie ervan daalt naar praktisch 0. Ook kunnen eenheden elkaar supporten, zo kan je bijvoorbeeld jagers boven je units laten vliegen om ze te beschermen tegen luchtaanvallen, en kunnen engineers elkaar ondersteunen om sneller te kunnen bouwen of te repareren.

De balance is ook uitstekend, simpelweg alleen de sterkste units bouwen schiet niet op. Bij 1 van mijn eerste skirmish potjes had ik alleen lvl.2 Point Defense (de sterkste) staan, wat nutteloos bleek toen de tegenstander met een groot aantal snelle kleine units door mijn verdediging heen reed en zo mijn land factory vernietigde. Een ander voorbeeld: 1 Van de speelbare volken, de UEF, kent 2 typen gunships (ground attack planes) namelijk een level 2 en een level 3 model. Het level 2 model heeft een soort rail gun als bewapening, en de lvl.3 gunship heeft raketten. Met raketten raak je snelle units als bijvoorbeeld de land scout amper, maar met de rail gun is dat geen probleem. De rail gun daarentegen heeft weer behoorlijk wat moeite met de sterkste armor. Door units zo te combineren kan je een sterk leger opbouwen, met elkaar ondersteunende units.

Super weapons zitten er ook in, al heten ze hier experimental units. Elk volk heeft er zijn eigen modellen van, die sterk van elkaar verschillen. De kosten zijn hoog en de bouwtijd is lang, maar daar tegenover staat dat je er formidabele wapens voor terugkrijgt. De eerste keer dat ik er 1 tegenkwam schrok ik me het apezuur.
http://tweakers.net/ext/f/E0UKSeH82KNsPdM0h9DelHLc/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/th1P6UMwyQTypebLQY7sRQD6/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/YISFQR5H69Hs0rnayPGCELuD/thumb.jpg
Andere super weapons zijn de, in het RTS genre bijna verplichte, nukes. in SupCom zijn ze duur, het bouwen duurt lang en erger nog, er is verdediging tegen. Door middel van Strategic Missile Defense buildings kan je je basis/bases er tegen beschermen, al is dat geen kwestie van "bouwen en klaar is Kees". Net zoals je de launcher opdracht moet geven nukes te bouwen en af te vuren zul je je verdediging opdracht moeten geven defensieve raketten te bouwen.

Als je dan het geluk hebt dat je nuke niet uit de lucht geschoten wordt ben je getuige van een werkelijk waar indrukwekkende explosie.
http://tweakers.net/ext/f/QoumxIjCiT2jKw2R8f4f8j4t/thumb.jpg
Het enige nadeel hiervan is dat de grafische pracht niet bepaald een hoop vernietiging inhoud. Als je een kernraket midden in de vijandelijke basis dropt vernietig je misschien 5 gebouwen, zodat het geen garantie voor de overwinning is.

Door de relatieve traagheid van de raket is het ook niet erg handig als defensief wapen. Het duurt zeker 30 seconden voordat hij een keer op de plaats van bestemming is, waardoor de units van de tegenstander al simpelweg te ver uit de buurt zijn. Wel zijn de meeste experimental units dusdanig traag dat je er met een nuke wel aanzienlijke schade op kan aanrichten. Bij bijvoorbeeld deze screenshot zie je nog een gigantische vliegende schotel liggen, die zojuist is neergehaald door mijn 2e nuke.

Al met al vind ik SupCom zeer zeker een waardige vervanger van Rise of Nations als mijnfavoriete RTS. Het bied alles wat een strategy game moet hebben, plus een hoop features die zoveel aan het spel toevoegen dat het simpelweg de meest geweldige RTS van het moment, naar mijn mening dan. :)

Volgende: Stroomstoring 12-'07 Stroomstoring
Volgende: mysql_fetch_array() vs. mysql_fetch_object() (2) 12-'07 mysql_fetch_array() vs. mysql_fetch_object() (2)

Reacties


Door Tweakers user MaDLiVe, woensdag 3 september 2008 11:34

Vele uurtjes aan SupCom gespendeerd, evenals zijn voorganger. Machtige game, die je echt het gevoel geeft dat je naar veldslagen aan het kijken bent. Af en toe werd ik wel een beetje moe van de vele mogelijkheden en variaties aan micro-strategie/management.

Reageren is niet meer mogelijk